De kerk in Opwijk

Dak Sint-Pauluskerk wordt gerenoveerd: “Hele reeks van hoognodige kleinere werken”

vrij 31 mei

Het dak van de Sint-Pauluskerk in Opwijk is toe aan renovatie. De kostprijs wordt geraamd op 425.000 euro, waarvoor er een subsidie van 150.000 euro is toegekend.

“De renovatie van het dak de Sint-Pauluskerk in het centrum van Opwijk bestaat uit een hele lijst van kleinere werken”, zegt burgemeester Inez De Coninck. “Het gaat onder andere om zink-, daktimmer-, metsel- en loodwerken. Ook de dakkapellen en de natuursteen moeten worden aangepakt. Door de werken te groeperen, valt de kostprijs veel lager uit. Dat komt omdat er dan maar één keer een stelling moet worden geplaatst. Die werkzaamheden zijn echt nodig, ze staan al een tijdje op de planning en zijn nu concreet.”

De kerkfabriek heeft nu gevraagd om het deel dat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele gaat subsidiëren, voor te financieren vanuit de gemeente. "De kerkfabriek krijgt de subsidie van 150.000 euro immers pas na de werken, maar moet natuurlijk wel al een deel uitbetalen aan de aannemer tijdens de werken. De gemeenteraad keurde de voorfinanciering goed", zegt De Coninck. "Eens dat bedrag door de Vlaamse overheid is gestort, zal de kerkfabriek die som terugbetalen aan de gemeente.”