Expo huldigt Jan Van Lysebetten

Expo huldigt 90-jarige Vilvoordse kunstenaar Jan Van Lysebetten

don 27 jun

Jan Van Lysebetten is een begrip in de Vilvoordse kunstwereld. De 90-jarige tekenaar en schilder wordt vooral geprezen voor de onnavolgbare wijze waarop hij zijn stad vereeuwigt in kleurrijke aquarellen. Dit weekend wordt Van Lysebetten gehuldigd met een tentoonstelling in Cultuurcentrum het Bolwerk in Vilvoorde.

Jan Van Lysebetten tekent en schildert al van kindsbeen af en doet dat nu nog, dagelijks zelfs. Van Lysebetten werd in februari 90 en dat verdient een terugblik op een deel van zijn omvangrijke oeuvre. “Ik ben blij dat ik kan buiten komen met werken die nog niemand heeft gezien”, zegt Van Lysebetten.

De stad Vilvoorde inspireert Jan in zijn aquarellen, maar voor zijn jongste werken haalde hij de inspiratie uit de modeboeken van zijn moeder, die naaister was. “Die modeboeken waren niet zoals nu, dat waren aquarellen, dat waren kunstwerken. Als kind vond ik dat fantastisch, ik deed dat na hé”, vertelt Jan.

Het werk van Jan Van Lysebetten mag je gerust klassiek noemen, hij verkondigt geen diepzinnige boodschappen, grote theorieën zijn hem vreemd. Hij maakt technisch perfect, vaak poëtisch werk: “Het is natuurlijk heel conservatief. Veel kunstenaars zeggen me: ‘Zeg Jan, waarmee hou jij je nu nog altijd bezig? Dat is al meer dan honderd jaar voorbijgestreefd.’ En dan zeg ik: 'ja, en dan, wat is daar mis mee?' ”