Fiesta Rociera in Vilvoorde: “Vreugde, geluk en feest”

zon 19 mei

De Spaanse gemeenschap in Vilvoorde organiseert dit weekend opnieuw Fiesta Rociera. Dat tweedaags festival begint met een traditionele mis in de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop kerk, waarna de heilige maagd 'del Rocío' met een processie naar het Asiat Park wordt gebracht als startschot van een groot feest.

“We komen uit het Zuiden en daar wordt dat heel hard gevierd”, zegt medeorganisator Nancy Espino Garcia. “De feesten gaan gepaard met heel veel emoties. Het doet ons denken aan de plek waar we vandaan komen.” Bezoeker Celina Sanchez Moreno beaamt dat. “In Spanje wordt het een volledige week gevierd, wij moeten al onze vreugde kwijt op twee dagen. Maar samenkomen met vrienden en familie en onze cultuur vieren, dat is het belangrijkste.”

Op het menu - hoe kan het ook anders - onder andere chorizo en tortilla, en een stevige portie dans. Fiesta Rociera is intussen een echte traditie. Het wordt al sinds 1991 georganiseerd door de Spaanse gemeenschap. Tussen 1960 en 1970 weken veel inwoners van de Andalusische gemeente Peñarroya-Pueblonuevo uit naar Vilvoorde om er te komen werken en een nieuw leven op te bouwen.

“Dat kwam toen door de industriële expansie die onze stad toen kende”, zegt schepen van Cultuur Moad El Boudaati. “De gemeenschap heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Door corona is de Fiesta Rociera enkele jaren niet kunnen doorgaan, bovendien worden de eerste generatie Spanjaarden wat ouder. De zoektocht naar nieuwe organisatoren was moeilijk, maar gelukkig zijn er enkele sterke vrouwen opgestaan.”