gal.png

Gerard Alsteens (GAL) verkozen tot ‘Brusselaar voor het leven’

don 30 nov

Cartoonist GAL is gekroond tot ‘Brusseleir vè et Leive’. Gerard Alsteens is geboren in Oudergem en is ereburger van Schaarbeek, maar groeide op in Maleizen, een gehucht van Overijse.

Elk jaar gaat ‘Brusseleir!’, een organisatie die zich inzet voor het behoud van het Brusselse dialect, op zoek naar twee Brusselse persoonlijkheden die met hun bezigheden bijdragen tot de positieve uitstraling van Brussel. Atlete Cynthia Bolingo uit Ukkel kreeg de titel van ‘Brusseleir van’t joêr’. Gal mag zich vanaf nu ‘Brusseleir vè et Leive’ noemen. 

Gerard Alsteens werkt onder het pseudoniem GAL en behoort tot de absolute top van de Belgische politieke tekenaars en kunstschilders. Zijn tekeningen/cartoons, die verschijnen in tijdschriften zoals De Nieuwe en Knack, zijn sterk picturaal uitgewerkt. GAL maakt gebruik van uiteenlopende media, wat van de originele tekeningen ware kunstwerken maakt.

Vanuit een sterk maatschappelijk engagement fileert GAL de politieke en sociale actualiteit op meerlagige wijze, vaak met humor.

Zijn werk werd al meerdere keren bekroond op internationale cartoonfestivals. Hij ontving onder meer de Louis Paul Boon Prijs, de Arkprijs van het vrije woord, kreeg een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.