De gerestaureerde orangerie van kasteel Jourdain in Kraainem

Gerestaureerde orangerie decor voor expo over Antoine de Vinck: “Kraainemse meester eren”

vrij 12 apr

De gerestaureerde orangerie van het kasteel Jourdain in Kraainem vormt het decor van een tentoonstelling over Antoine de Vinck, die precies een eeuw geleden werd geboren. De beeldhouwer-keramist woonde 30 jaar in de faciliteitengemeente. “Het is de eerste keer dat er in Kraainem een tentoonstelling wordt georganiseerd samen met prestigieuze musea”, klinkt het.

Keramist-beeldhouwer Antoine de Vinck woonde en werkte 30 jaar in Kraainem, van 1954 tot 1984. Hij tilde de keramiek naar een niveau dat hem nationale en internationale erkenning als meester opleverde. “Dit postuum eerbetoon zal de herinnering aan deze getalenteerde keramist doen herleven. Sommigen zullen hem voor het eerst ontdekken”, klinkt het. “De tentoonstelling heeft veel verrassingen in petto, met werken die nog niet eerder aan een publiek zijn getoond en een onverwachte kijk geven op het werk van de kunstenaar.”

De tentoonstelling wordt gehouden in de orangerie van het kasteel Jourdain, die volledig gerestaureerd is en tijdens de tentoonstelling wordt ingewijd. “De restauratie was een aanzienlijke investering, maar het kasteel heeft hierdoor een nieuw leven gekregen en zal zich resoluter kunnen profileren als een culturele locatie die geschikt is voor evenementen die een breed publiek kunnen aantrekken”, klinkt het bij de gemeente.