cafard.jpg

Jan Bultheel uit Sint-Martens-Bodegem debuteert met eerste animatiefilm

don 17 sep 2015

Vrijdag is een belangrijke dag voor regisseur Jan Bultheel uit Sint-Martens-Bodegem bij Dilbeek. Dan gaat zijn eerste film in wereldpremière op het filmfestival van Oostende. ‘Cafard’ heet de prent, een animatiefilm voor volwassenen. Een genre dat steeds populairder wordt in Europa. 

Jan Bultheel is 56 en heeft na een verblijf in de reclamewereld zijn eerste animatiefilm voor volwassenen gemaakt. “Het is een andere ervaring om naar de cinema te gaan en een animatiefilm voor volwassenen te zien die ook nog eens in een heel volwassen grafische stijl is uitgewerkt”, aldus Bultheel. 

Ook het verhaal is bestemd voor volwassenen. Bij het begin van de eerste WO behaalt het hoofdpersonage, Jean Mordant, de wereldtitel worstelen. Net op dat moment wordt zijn dochter Mimi thuis -in Oostende- aangerand door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en hij gaat in dienst bij de allereerste Belgische pantserdivisie.

Motion Capture-techniek

Voor zijn debuut gebruikte Bultheel de 'motion capture'-techniek die ook gebruikt wordt bij grote Hollywoodproducties, zoals Avatar en Kuifje. De acteurs spelen in een zwarte ruimte en dragen 'mocap suits', een soort van harnas met referentiepunten.  Aan de hand van de digitaal opgeslagen bewegingscoördinaten brengen de computeranimatoren daarna de personages tot leven. Het is de eerste langspeelfilm in Vlaanderen die met deze techniek is gemaakt.

Klaar voor internationale doorbraak

3,5 jaar heeft Jan aan Cafard gewerkt en nu breekt een hectische periode aan. De film komt uit in heel België. Daarna mag Bultheel naar filmfestivals in Zuid-Korea, Canada, Spanje, Oekraïne en Rusland waar de film nu al geselecteerd werd.

Wim Willaert en Sebastien Dewaele, bekend van de tv-serie Eigen kweek, nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Bekijk hieronder de trailer.