melsbroek_hangar.jpg

Defensie bouwt nieuwe vliegtuigloods in Melsbroek

woe 13 nov 2019

Op de militaire luchthaven van Melsbroek, in Steenokkerzeel, zijn vanmiddag de plannen voorgesteld voor de bouw van een nieuwe vliegtuigloods. Die wordt bijna 14.000 vierkante meter groot. Het wordt daarmee de grootste vliegtuigloods die Defensie ooit in ons land bouwde. De eerste steenlegging is voorzien voor maart 2020. De werken zullen ongeveer een jaar duren en kosten 49,6 miljoen euro.

In de nieuwe loods zullen de nieuwe transportvliegtuigen van Defensie, de A400M, onderhouden worden. Zij moeten de komende jaren de C130-vloot vervangen. Midden 2020 moeten de werken starten. Dat wordt volgens Defensie een huzarenstuk. Alleen de montage van twee grote poorten duurt zo'n drie maanden. 

“In de loods zal gelijktijdig het onderhoud kunnen gebeuren aan drie A400M-toestellen. Het gebouw is twee voetbalvelden groot en bestaat verder ook uit nieuwe kantoren, een logistieke zone en verschillende opslag- en werkplaatsen. Dat zal ons in staat stellen om onze militaire én humanitaire operaties vlot en efficiënt uit te voeren,” zegt generaal-majoor Frederic Goetynck.

De loods wordt gebouwd omdat de nieuwe transportvliegtuigen groter zijn dan de oude. De A400M-motoren zijn bovendien stiller dan die van de C130, waardoor de geluidsoverlast in en rond de luchthaven van Melsbroek zal dalen. "We zijn tevreden dat Defensie gehoor heeft gegeven aan de verzuchtingen van buurtbewoners. In combinatie met het dalende aantal vluchten, is de komst van de A400M goed nieuws voor hen én voor onze gemeente", zegt Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel. 

Het gebouw komt op een braakliggend terrein naast het pand van de luchtsteun van de federale politie, waar de helikopters staan. Midden 2021 kunnen de eerste toestellen onder handen genomen worden in de nieuwe loods. Defensie is daarvoor de komende jaren nog op zoek naar vliegtuigtechnici.