Unizo betreurt de herstructurering van Audi in Vorst
© Audi AG

Unizo over herstructurering Audi in Vorst: “Zoveelste kanarie in de koolmijn”

don 11 jul

Gisteren raakte bekend dat er dit jaar nog ruim 1.400 jobs verdwijnen bij Audi in Vorst. De verkoop van de Q8 e-tron zou tegenvallen en het is crisis in de Duitse auto-industrie. Maar volgens Unizo is er meer aan de hand. “Dit is zoveelste de kanarie in de koolmijn. We hebben absoluut nood een regionaal industriebeleid”, zegt Elke Tielemans van Unizo.

Unizo vraagt een ondernemersklimaat voor lokaal verankerde industriële bedrijven en in het bijzonder voor de getroffen toeleveranciers, waarvan er zich ook in de Vlaamse Rand bevinden. “Die kunnen, in tegenstelling tot Audi, hun productie niet zomaar naar het buitenland verhuizen. We hebben ze hier ook nodig om toegevoegde waarde en tewerkstelling te blijven creëren. Het zijn niet alleen de bedrijven zelf, maar ze vormen ook een katalysator voor heel wat bedrijven er omheen”, zegt Elke Tielemans.

Maar bovenal wil Unizo eerst een oplossing voor de getroffen werknemers. “We willen volop mee inzetten op een snelle doorstroming van werknemers naar omliggende ondernemingen, in Brussel en de Vlaamse Rand”, zegt Elke Tielemans. “In Brussel staan bij 6.500 vacatures open en in Vlaams-Brabant meer dan 7.800. Actiris en VDAB moeten nu bewijzen dat ze werk kunnen maken van een snelle en effectieve doorstroming.”