LCL Data Center Diegem

Datacenterspecialist LCL investeert 30 miljoen euro in vijfde datacenter Diegem

don 11 apr

Datacenterspecialist LCL investeert 30 miljoen euro in de bouw van een nieuw datacenter in Diegem. Dat klinkt als muziek in de oren van de Vlaamse overheid, dat de Rand rond Brussel wil laten uitgroeien tot één van de meest innovatieve regio's van Vlaanderen. LCL heeft vandaag al vier datacenters, tegen 2026 moet het vijfde klaar zijn. Het centrum moet een antwoord bieden op de groeiende digitale economie.

Voor velen is het onbekend, maar in Diegem bevindt zich het knooppunt van dataverkeer in ons land. LCL heeft hier nu al vier datacenters. Daar komt straks een vijfde bij, want de digitale economie groeit. En daar is opslag voor nodig, veel opslag. “Diegem is centraal gelegen en dat is van cruciaal belang op het vlak van connectiviteit,” zegt Baudoin Corlùy van LCL Data Centers.

In de datacenters wordt computerinfrastructuur van bedrijven ondergebracht, beveiligd en gekoeld. En dat verslindt energie. Daarom denkt LCL ook na over duurzame oplossingen. Nu worden de ruimtes gekoeld met lucht, maar dat is op termijn niet meer voldoende. “Dat pakken we aan met het vijfde datacenter dat op komst is. Daarin focussen we specifiek op energie, onder andere dankzij nieuwe koelingssystemen. Maar we herbekijken ook de servers en hoe we dataopslag nog efficiënter kunnen aanpakken.”

De investeringen in Diegem moeten de Vlaamse Rand mee in de verf zetten als innovatieve regio. Een regio waar LCL de mogelijkheden wil blijven bekijken. “In de toekomst zullen er zeker nog extra investeringen nodig zijn. Daarbij zullen we niet alleen in Diegem locaties zoeken, maar ook daarbuiten,” aldus Corlùy.

Tegen 2026 moet het vijfde datacenter van LCL klaar zijn in Diegem.