gamba2.jpg

Eerste Belgische gambakwekerij in Ternat

din 25 aug 2015

Ligt er binnenkort ook een Ternatse gamba op uw bord? Dat is goed mogelijk, want vanaf volgende week zaterdag zijn de Eric's Gamba's voor het eerst te koop. 

Eric De Muylder is een bio-ingenieur uit Ternat en bouwde vorig jaar een serre om gamba's in te kweken. En nu is hij de eerste en voorlopig enige gambaboer in ons land.

De bio-ingenieur uit Ternat was al van jongsaf geïnteresseerd in het kweken van vissen. Jarenlang produceerde hij gambavoer om te exporteren naar het buitenland. Maar het kriebelde om ook de zelf garnalen te kweken. “Doordat de technologie stilaan beschikbaar werd om in een gesloten systeem te kweken, werd het mogelijk om tropische zeewatergamba's, hier in Ternat op 100km van de zee te kweken” vertelt Eric De Muylder.

Voor de productie liet hij zo’n 50.000 larven overkomen uit Florida. Als de gamba's 7 maanden oud zijn en ze al enkele keren verhuisd zijn van kweektank, zijn ze bijna klaar voor verkoop. Bijna, want voor ze de emmer met ijswater ingaan om te sterven overleven ze nog enkele dagen zonder voedsel. Alleen zo krijg je gamba's met een leeg darmkanaal, en zonder moddersmaak.

Eric wil niet alleen gamba’s produceren maar wil ook de kweekinfrastructuur voor andere gambaboeren ontwikkelen.