kapel_pajottenland.jpg

Mei is kapelletjesmaand in het Pajottenland

maa 23 mei 2022

Mei is van oudsher de maand van de bedevaarten of om samen te komen bij één van de vele kapelletjes in het dorp. Haast overal in het Pajottenland staan wel kapelletjes. Daar is het er deze maand opnieuw kapelletjesmaand.

Van kleine gevelnisjes over pijlerkapellen tot grote veldkapellen, het Pajottenland staat er vol van. “Maar de kapelletjes en rijke tradities die eraan verbonden zijn, staan momenteel sterk onder druk”, zegt Anne-Mie Havermans van Zender. “Het onderhoud wordt vaak gedaan door kranige tachtigers en ook de verhalen dreigen verloren te gaan. Wie weet er vandaag nog waarom een bepaald kapelletje werd opgericht en welke dorpsgenoot het heeft gebouwd? Daarom roepen we mei opnieuw uit tot kapelletjesmaand.”

Kunsthistorica Anne-Mie Havermans is daarom op zoek naar zoveel mogelijk informatie over de kapelletjes. “Verschillende diensten en gemeenten voeren inventariseren momenteel alle kapelletjes. Als je weet wie welke beheert of onderhoudt, dan horen we dat graag. Ook oude foto’s of straffe en ontroerende verhalen zijn welkom”, aldus Havermans.

Weet jij meer? Mail dan anne-mie@zender.be