klok_3.jpeg

Uurwerk klokkentoren Sint-Pieters-Leeuw na 50 jaar weer in dienst

zon 23 aug 2015
Het prachtige uurwerk van de Sint-Pieterskerk in Sint-Pieters-Leeuw is eindelijk gerestaureerd. Klokkenmaker Nick Vanhaute legt morgen nog de laatste hand aan het indrukwekkende mechanisme en dan kan de klok opnieuw tikken. Voor het eerst in 50 jaar.
 

Mechanisme is intact gebleven
Het uurwerk op de toren van de Sint-Pieterskerk werd in 1897 gemaakt in Mechelen. Het is tot nu toe het meest intact aangetroffen exemplaar. Klokkenmaker Nick Vanhaute, die een half jaar gewerkt heeft om het uurwerk in oorspronkelijke staat te herstellen, was onder de indruk.
 
"Het is een prachtig uurwerk. De wijzerplaat is mooi, maar wat de mensen niet kunnen zien is nog mooier, vertelt Vanhaute. "Gelukkig is het mechanisme al die lange jaren van stilstand intact gebleven. De gemeente en de kerkfabriek mogen trots zijn met zo’n bezit.  Meestal zijn er in de loop der jaren stukken verdwenen of weggehaald. In Halle hangt een soortgelijk uurwerk, maar daar waren meer dan de helft van de tandwielen verdwenen."
 
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"34320","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"457","width":"610"}}]]
 
De klok zal weer tikken
 
Het mechanisme werd gerestaureerd in Haacht, maar is sinds vorige week terug in de toren. De wijzerplaat is nog origineel en opnieuw verguld. Vanhaute kijkt vol verwachting uit naar morgen, want dan volgt de apotheose van de restauratie: "Wij gaan het uurwerk na een lange restauratie in dienst stellen. In tegenstelling tot in Halle, waar het uurwerk enkel werd gerestaureerd om aan de toeristen te tonen, zal dit uurwerk weer effectief alles doen waar het voor dient."