de_bruycker2.jpg

Eric De Bruycker is burgemeester van Linkebeek

maa 5 okt 2015

Eric De Bruycker heeft vanmorgen de eed afgelegd als burgemeester van Linkebeek. De Bruycker werd dit weekend aangeduid door minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans.

 

Zelden werd een eedaflegging in het provinciehuis zo massaal bijgewoond door de nationale pers. Na afloop wou De Brycker ook heel even de pers te woord staan.  Op de vraag of hij zich als burgemeester ‘legitiem’ voelde, antwoordde hij dat hij niet de wetten maakt maar dat ze wel gerespecteerd moeten worden. “Toen de minister mij de vraag stelde of ik burgemeester wou worden heb ik niet geaarzeld. We vinden binnen Prolink zelf ook dat Thiéry niet kan benoemd worden. En dan moet je daar ook naar handelen. We willen dus helpen het probleem op te lossen”, aldus De Bruycker.

Maar of burgemeester Eric De Bruycker Linkebeek uit de impasse kan halen is nog maar de vraag. Hij moet namelijk samenwerken met de Franstalige meerderheid die zich altijd achter Damien Thiéry schaarde. “Ik weet niet of de Franstalige meerderheid me zal steunen. Dat hangt af van de vergadering van de Franstalige meerderheid die vanavond om 19u plaatsvindt”, aldus een afwachtende De Bruycker. Ook Rik Otten, met wie burgemeester De Bruycker in de tweekoppige oppositie zit in Linkebeek, schat de slaagkansen van de nieuwe burgemeester laag in.

De eerste uitdaging voor De Bruycker is vanavond al. Om 20u vindt zijn eerste gemeenteraad plaats. De vergadering zal hij niet zelf leiden. Die taak is voor de voorzitter van de gemeenteraad en dat is, jawel, Damién Thiéry.