Gebakken, geproefd, gewikt en gewogen

maa 24 nov 2014

Dat niet elke friet hetzelfde smaakt weten ze in Merchtem maar al te goed. Frietspecialist Eddy Cooremans bakte het voorbije weekend ter gelegenheid van de ‘Week van de Smaak’ zes verschillende soorten aardappelen, die meteen door de bezoekers van de Vershoeve werden gekeurd.

Merchtemnaar Eddy Cooremans baatte jarenlang een frituur uit in Humbeek (Grimbergen). Hij is ook bestuurslid van de Belgische Vereniging van Frituristen, geeft les aan toekomstige frituuruitbaters en is medeoprichter van het frietmuseum in Brugge. Hij was dan ook de geknipte om de bezoekers van de Vershoeve in Merchtem te laten genieten van de verschillende soorten frietjes.

Het publiek was alvast onder de indruk van het ruime aanbod. “Je hebt geelvlezige en witvlezige aardappelen. Iedere speciale soort heeft zijn specifieke kenmerken op het vlak van voorbakken en afbakken, smaak en geur”, aldus Eddy Cooremans.

Bintjes zijn het populairst

Maar volgens de Merchtemnaren is de beste aardappel voor een lekkere friet nog steeds het bintje. “En gelijk hebben ze”, zegt culinair specialist André Delcart.   “Om frieten te maken gebruik je best aardappelen met een hoog zetmeel-gehalte.  En dat is typisch voor het bintje.  Een ras dat meer dan 100 jaar oud is en nog steeds de beste aardappel is qua structuur om te verwerken tot heerlijke friet”, aldus Delcart.