Jongeren aan de slag op een boerderij in Meise

Boerendagen dompelen kinderen onder in het leven van de landbouw en de veeteelt

2 maanden geleden

Kinderen die in een verstedelijkte omgeving wonen zijn vervreemd van het voedselproductieproces. Daarom werkte de vzw Plattelandsklassen een vormingsaanbod uit voor landbouwers om stadskinderen met de juiste methodiek te ontvangen.

Tijdens vormingen kropen landbouwers in de huid van de leerlingen en vonden ze aanknopingspunten om hun verhaal rond duurzame productie van gezonde voeding aan de stadskinderen over te brengen.

Op de ‘boerendagen’ testen de landbouwers hun opgedane vaardigheden. Stadskinderen leren, ruiken, voelen en proeven er wat onze moderne land- en tuinbouwsector te bieden heeft en zien zelf hoe de vork echt in de steel zit. “We zien dat er nog heel wat misvattingen bestaan over landbouwers en hoe ons voedsel geproduceerd wordt. Door kinderen een blik te geven achter de schermen van land- en tuinbouwbedrijven willen we daar verandering in brengen. Zo komen ze te weten hoe de vork in de steel zit en hoe boeren zich dag en nacht inzetten voor ons lokaal lekker voedsel”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter Plattelandsklassen vzw.

In ons nieuws volgen we onder meer de leerlingen van Basisschool De Zonnebloem uit Wolvertem terwijl ze de boerderijen van Elke De Roos en Jonathan De Cock in Meise bezoeken. Zo'n 2.000 Vlaams-Brabantse leerlingen uit stadsscholen krijgen de volgende maanden die kans tijdens 30 boerendagen.