Den Diepen Boomgaard

Renovatie van Den Diepen Boomgaard gaat tweede fase in: “Crisis hakte er zwaar in, maar stoppen, is geen optie”

woe 3 apr

De renovatiewerken in bioboerderij en sociale werkplaats Den Diepen Boomgaard (DDB) in Grimbergen gaan een tweede fase in. De nieuwe hoevewinkel en grootkeuken zijn in gebruik genomen, nu starten de werken voor de tweede vleugel met polyvalente zalen en werkateliers. DDB organiseert een groot openingsfeest op zaterdag 27 en zondag 28 april.

De verbouwingswerken aan bioboerderij Den Diepen Boomgaard zijn in 2021 gestart, maar door de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen -ook in de bouwsector- liep het kostenplaatje hoog op. “Door de oorlog en de energiecrisis zitten we al met een meerkost van 30 procent”, zegt Algemeen Directeur Sara Heyvaert van Den Diepen Boomgaard. “We steven nu af op een project van 2,3 miljoen euro. Maar het heeft geen zin om dit stil te leggen. We moeten arbeidsconform zijn en onze mensen hebben recht op een deftige werkplek. Als we dit zo zouden laten, dan valoriseren we de investeringen niet die we al gedaan hebben.”

Einde eerste fase in zicht

“Het einde van de eerste fase van de renovatie van de oude schuur met een nieuwbouw ervoor, is in zicht. De nieuwe hoevewinkel en grootkeuken zijn er in gebruik genomen. Nu bereiden we ons voor op de tweede fase met de bouw van de tweede vleugel, waar al onze werkateliers met de polyvalente zalen in komen. Het resultaat moet zijn dat we eind 2025 naar een afgewerkte site en een mooier aangelegd erf geraken”, aldus Heyvaert.

De oude hoevewinkel op het binnenpleintje is inmiddels afgebroken. “Er is een nieuwe ingericht in de volledige gerestaureerde en modern ingerichte oude schuur”, gaat de directeur verder. “De focus ligt echt op lokaal en sociaal. Je kan er dagverse groenten van het veld en ook de bereidingen van de keuken vinden. Die worden gemaakt op basis van de grondstoffen uit de tuin. Elke dag wordt hier door onze mensen vers brood afgebakken.”

Arbeidskansen

De hoevewinkel geeft net als de werkateliers mensen in DDB arbeidskansen. “In totaal zijn hier 66 mensen aan het werk”, vertelt Heyvaert. “Het gaat onder andere om mensen die hier werken aan hun activeringstraject, maar er zijn ook medewekers die ons worden toegeleid in samenwerking met OCMW’s of de VDAB. Inmiddels groeit het project van Den Diepen Boomgaard verder. We hebben een klantenbestand van zo’n 2.000 mensen die onze digitale nieuwsbrief ontvangen en er zijn 135 gezinnen die op wekelijkse basis gebruik maken van onze zelfoogst. Daarnaast is er ons uitgebreid aanbod in de hoevewinkel.”

Openingsweekend

“Om al het mooie werk dat hier is verricht, in de kijker te stellen, organiseren we een groot openingsweekend van onze hoevewinkel op zaterdag 27 en zondag 28 april. We combineren dan onze jaarlijkse plantgoeddag met de plantgoedmarkt en het Den Diepen Boomgaard-café. We gooien dan onze deuren open en zetten onze nieuwbouw in de kijker. Onze boomgaard wordt ook omgetoverd tot een pop-up café met een hapje en een tapje, animatie voor klein en oud en een streepje live muziek erbij.”

Den Diepen Boomgaard