Het Hallerbos kleurt paars door de vele boshyacinten

Hyacintenfestival Halle officieel geopend: tot 1 mei maatregelen om vlot aan het Hallerbos te geraken

zat 13 apr

In Halle is het Hyacintenfestival officieel geopend. Vertegenwoordigers van de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos maken zich ook voor een drukke periode. Het Hallerbos is het grootste en populairste hyacintenbos in Vlaanderen. De komende weken worden er tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht, maar door de werken aan het ecoduct over de Ring in Brussel zijn de parkeermaatregelen aan het bos beperkt en is de kans op verkeerschaos aanzienlijk. Daarom wordt opgeroepen om gebruik te maken van de alternatieve vervoersmogelijkheden.

“Het Vlaamse deel van het Hallerbos omvat zo’n 570 hectare, waarvan in deze periode zo’n derde volledig met hyacintentapijten is bedekt,” steekt administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos Goedele Van der Spiegel van wal. “Dat maakt dat hier soms over de koppen lopen is. Daarom is het goed dat in 2017 het Hyacintenfestival in het leven is geroepen. Daarmee willen we de liefhebbers van de paarse bloemen welkom heten en tezelfdertijd de kwetsbare hyacinten beschermen, zodat iedereen ook in de toekomst van de bloemenpracht kan genieten.”

Tijdens het festival werken de stad Halle, de lokale politie, De Lijn, Natuur en Bos en zo’n 50 vrijwilligers samen om de drukte op te vangen. Er is maar liefst 24 kilometer aan touw gespannen langs de wandelpaden om te vermijden dat de hyacinten worden platgetrapt.

Goedele Van der Spiegel (Natuur en Bos), Bram Vandenbroecke (schepen stad Halle) en Patrick Huvenne (Natuur en Bos)

Door de enorme drukte roepen Natuur en Bos en de stad op om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het Hallerbos te gaan. Schepen Bram Vandenbroecke (Groen): “Dankzij onze samenwerking met De Lijn zijn er gratis shuttlebussen tussen het station, de Welkomstlaan en het Houtveld. Nieuw is dat we voor personen met een handicap een aparte kleinere shuttlebus voorzien die hen tot aan de rand van het bos brengt op de plek waar de Plateauwandeling start die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperkte mobiliteit. Je kan tot 1 mei ook in het fietspunt aan het station een gratis fiets gebruiken.”

De stad Halle linkt het Hyacintenfestival ook aan andere culturele activiteiten, zoals de expo Louis Thevenet – Een leven in kleur. Een overzicht vind je op www.visithalle.be. Op zondag 21 april is er naar aanleiding van Erfgoeddag ook een opendeurdag in museum Den Ast, en een rommel- en antiekconcert en een beiaardconcert.