Wandelaars in het Floordambos

Lentezon lokt wandelaars naar Floordambos: “Een onbekend en onbemind stukje natuur”

zon 7 apr

Gisteren steeg het kwik voor de eerste keer dit jaar tot 25 graden. De perfecte gelegenheid om de wandelschoenen uit de kast te halen voor een lentewandeling, zo bleek. In Steenokkerzeel kon je samen met Natuurpunt het Floordambos ontdekken, een stukje natuur tussen de luchthaven van Zaventem en de E19.

Het Floordambos is een onbekend en vaak onbemind stukje beschermde natuur, vlakbij hartje Steenokkerzeel. “Het is een klein bos, maar het is een schat aan rijkdommen”, zegt Diederik Stubbe, vrijwilliger bij Natuurpunt MaViSt. “We willen de mensen dichter bij de natuur brengen door beter te kijken, luisteren en ruiken als ze in het bos zijn. Zodanig dat ze die pracht en praal die het bos toch biedt, kunnen waarderen. Als ik een beetje kennis kan bijbrengen bij die mensen is mijn dag geslaagd.”

Maar het bos ligt ook gekneld tussen Brussels Airport, de E19 en een golfterrein. Daarom horen we hier vooral het woord. “Zo’n bos vlak naast de luchthaven is wel een heel aparte ervaring”, zeggen Brigitte en Jan, die vanuit Brugge afgezakt zijn naar Steenokkerzeel. “De diversiteit vinden we opvallend. Voor ons is het toch een revelatie. We zien heel veel plantjes en bloemen in de natuur staan, maar op die manier leer je inderdaad iets meer van het leven in het bos.”

Al wordt dat leven net door die aparte locatie ook bedreigd. Hier daalt heel wat stikstof neer. “Als gevolg daarvan spreken we van verruiging. Stikstofminnende planten gaan overheersen en duwen eigenlijk andere planten weg. Dat is net wat we niet willen. Als er een overmaat aan stikstof komt, dan krijg je heel veel netels en bramen en dat vinden wij een spijtige zaak”, besluit Strubbe.