Het nevelwoud in Plantentuin Meise

Meer bezoekers en meer onderzoek in Plantentuin Meise: “Topjaar voor de wetenschap”

din 16 apr

Het aantal bezoekers van Plantentuin Meise is in tien jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van de botanische tuin. Vorig jaar kwamen er 246.000 mensen over de vloer. “Naast de indrukwekkende groei van het aantal bezoekers was het ook een topjaar voor het wetenschappelijke onderzoek in de plantentuin”, zegt administrateur-generaal Steven Dessein.

Het pas verschenen jaarverslag 2023 van Plantentuin Meise staat in het teken van nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen. “Op dat vlak blikken we met trots terug”, zegt Steven Dessein, administrateur-generaal van de Plantentuin. “Zo documenteerden de wetenschappers 63 nieuwe soorten, waaronder algen, korstmossen en schimmels. Het is een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar de diversiteit van plantenleven. De Plantentuin is in tien jaar gegroeid tot een belangrijke wetenschappelijke speler die antwoorden wil geven op maatschappelijke uitdagingen via educatie, onderzoek en collecties.”

Volgens de plantentuin lonen de vele investeringen en nieuwe verwezenlijkingen. Ook de komende jaren zijn er nog heel wat plannen. “Zo wordt dit jaar nog het nieuwe serrecomplex de Groene Ark in gebruik genomen, net als het nieuwe onderkomen voor de zadenbank en de nieuwe bezoekersparking. Ondertussen startte ook de renovatie van het Pachthof. Dat zal in 2025 het nieuwe horecapunt van de Plantentuin zijn”, besluit Dessein.