Boshyacint in Hallerbos

Natuurpunt wil verspreiding boshyacint in kaart brengen: “Bloem beter beschermen”

din 9 apr

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland en Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten verzamelen. Bedoeling is om een beter zicht te krijgen op het voorkomen van deze prachtige bloemen en hen beter te kunnen beschermen. “We zijn vooral op zoek naar ongekende locaties buiten de natuurgebieden”, klinkt het.

Het Hallerbos geniet zelfs wereldwijde bekendheid vanwege zijn paarse bloementapijt. “Het landschap transformeert in een weelderig tapijt wanneer de betoverende boshyacint in bloei staat”, klinkt het bij Natuurpunt. “Dat vertroebelt helaas onze perceptie van de kwetsbaarheid van de bloem. De boshyacint gedijt alleen in bossen met een eeuwenoude bosbodem, en de grote zaden verspreiden zich slechts in de directe omgeving. Hierdoor bereiken ze moeilijk nieuwe groeiplaatsen, waardoor hun verspreiding traag verloopt.”

Natuurpunt merkt dat er heel wat officiële waarnemingen ontbreken over die verspreiding. “Daarom roepen we iedereen op om tijdens wandelingen met de ObsIdentify-app de groeiplaatsen van de boshyacint vast te leggen, vergezeld van een prachtige foto. En nu eens geen exemplaren uit het Hallerbos, maar uit alle andere plekjes in de regio. Zo kunnen we onze iconische boshyacint beter laten beschermen. Samen kunnen we de verborgen parels van het Pajottenland en Zennevallei ontdekken en niet alleen hun schoonheid maar ook hun waarde voor onze natuur benadrukken”, klinkt het.