Jonge kerkuil wordt geringd

Vlaamse Gaai ringt 9 jonge kerkuilen: "Dieren opnieuw in het landschap brengen"

In enkele kerken in Steenokkerzeel zijn onlangs negen jonge kerkuiltjes geboren. De Kerkuilenwerkgroep, die zich inzet voor de bescherming van deze bijzondere roofvogels, ontdekte hen. Samen met de Vlaamse Gaai plaatsten ze nestkasten in verschillende kerktorens, waar de uilen een veilige plek vonden om te broeden. Gisteren werden de kuikens geringd, en wij mochten erbij zijn.

In de jaren '60 en '70 was de aanwezigheid van de kerkuil op veel plekken evident, maar de jongste jaren daalt de populatie van de roofvogel. Daarom willen organisaties zoals Vlaamse Gaai het tij keren. Al jaren hangen ze nestkastjes op in kerken, met succes. Nu vonden ze 9 jonge kerkuilen. Om de populatie op te volgen, worden de jonge dieren geringd. Ook krijgen ze een persoonlijk paspoort, met daarop gegevens zoals hun gewicht en de lengte van hun vleugels.

Kerkuiltje

Tot ze sterk genoeg zijn om hun vleugels te spreiden, krijgen de jongen een onderkomen in de kerktorens van Steenokkerzeel. Daar worden ze nog gevoed door hun ouders. Maar eens ze groot genoeg zijn, is het absoluut de bedoeling om hen de wijde wereld tegemoet te laten vliegen. "Want dat is de bedoeling van Vlaamse Gaai: de kerkuil terug in het landschap brengen," klinkt het bij Steven Vansteenkiste van Vlaamse Gaai.