ternatbord_3.jpg

Dan toch hinderpremie voor ondernemers zone Nieuwbaan Ternat

maa 4 dec

Handelaars in Ternat krijgen dan toch een hinderpremie voor de overlast door de herinrichtingswerken aan de Sluisivijverstraat en de Nieuwbaan. Dat meldt Unizo. Door de werken is doorgaand verkeer met de wagen in de Nieuwbaan tot midden januari niet mogelijk. Een administratieve fout leidde eerst tot een weigering van de hinderpremie, maar nu is die fout rechtgezet.

De Vlaams hinderpremie is een steunmaatregel voor kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden door werken in de buurt van hun zaak. Ondernemers met maximaal 9 werknemers kunnen bij hinder door openbare werken een beroep doen op een eenmalige hinderpremie van 2.000 euro. Door een fout met betrekking tot de startdatum van de werken kregen Ternatse ondernemers te horen dat ze geen aanspraak konden maken op die premie.

Na de tussenkomst van Unizo, dat het dossier bestudeerde, kon de datum worden aangepast naar de effectieve startdatum van de werken op 6 november. “De hinderperiode bedraagt hierdoor meer dan 30 dagen, waardoor alle ondernemingen binnen de werfzone nu gedetecteerd zijn door het Agentschap Innoveren en Ondernemen en alsnog een hinderpremie zullen ontvangen,” aldus Frederiek De Kimpe, adviseur Belangenbehartiging bij Unizo Vlaams-Brabant en Brussel.

Unizo pleit al langer voor een uitbreiding van de hinderpremie. “De premie is nu gericht op ondernemers in de werfzone zelf, terwijl ondernemingen die er net buiten vallen en ook hinder ondervingen, nergens recht op hebben. Bovendien is de lijst van ondernemingen die er aanspraak op kunnen maken beperkt. Er zijn beroepen waarbij de vlotte toegang tot klanten of patiënten tot de bedrijfsruimtes ook van belang is,” stelt directeur van Unizo Vlaams-Brabant en Brussel Elke Tielemans.