Bestuur Jeugdhuis Eenders

Jeugdhuizen in de Zennevallei hebben het alsmaar moeilijker: "Jongeren kennen ons niet meer"

woe 3 apr

Steeds meer jeugdhuizen in de Zennevallei moeten bijzonder creatief zijn om hun werking draaiende te houden. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Jeugdhuis Eenders in Halle heeft bijvoorbeeld nog maar twee van de ooit dertig bestuursleden over - iets organiseren wordt op die manier wel heel moeilijk. "Jongeren kennen ons niet meer," klinkt het daar, "sinds de coronacrisis is alles veranderd."

Kjent Christiaens en Jochen Guldentops zijn vandaag de twee enige bestuursleden van Jeugdhuis Eenders in Halle. Al een tijdje zoeken ze naar vers bloed, maar die zoektocht verloopt bijzonder moeilijk. "De mensen op wie we mikken zijn de 18 en 23 jaar, maar tijdens de coronaperiode hebben die onze werking nooit leren kennen omdat we gesloten waren en er niet gefeest mocht worden. Uiteraard blijven ze dan ook niet plakken om mee te besturen", verklaart Kjent de moeizame zoektocht. "De jeugd nu gaat ook liever bij iemand thuis op het gemakje zitten en iets drinken of op café. Het is niet meer hetzelfde als vroeger."

Jeugdhuis Eenders is niet alleen, ook heel wat andere jeugdhuizen in de Zennevallei hebben het moeilijk. Zo telde het bestuur van 't Vraagteken in Lot afgelopen zomer ook maar twee leden, maar daar zou intussen versterking gevonden zijn. De jeugdhuizen in Sint-Pieters-Leeuw en Linkebeek hebben er al een tijdje de stekker uitgetrokken. De stad Halle wil alvast samenzitten om te bekijken hoe de werking van Jeugdhuis Eenders verbreed en opnieuw aantrekkelijk kan gemaakt worden.

"Ik denk dat we vanuit de stad ons moeten richten naar andere organisaties, bijvoorbeeld speelplein Joepie of de jeugdbewegingen, om daar mensen aan te werven", zegt schepen van Jeugd Louis Van Dionant. "Anderzijds, je zit met mensen die al geëngageerd zijn in het scouts- of chirowerk. Daarnaast nog eens vragen om hier een engagement op te nemen, dat is ook niet realistisch. Maar ik denk dat als we rond de tafel gaan zitten, dat we tot genoeg iedeeën zullen komen."