Celstraf met uitstel voor leraar die jarenlang minderjarigen seksueel misbruikte

vrij 16 feb

Een voormalige schoolleraar en opvoeder is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 5 jaar cel met probatie-uitstel voor het seksueel misbruik van verschillende minderjarige jongens in een internaat in Vilvoorde. De man had het vooral gemikt op kinderen die met zichzelf in de knoop lagen of kampten met een stoornis.

De zaak kwam in december 2021 aan het licht, toen een vader zijn 13-jarige zoon betrapte met de leraar in de bosjes. Uit verder onderzoek bleek dat de man in de loop der jaren verschillende jongens van de leeftijd van 13 tot 17 jaar had misbruikt. Enerzijds ging het om leerlingen uit de school uit Vilvoorde waar hij les gaf of kinderen die verbleven in het internaat waar hij als opvoeder aan de slag was, maar anderzijds bleek de man ook online contact te maken met minderjarigen. Zo wisselde de 26-jarige beklaagde naaktfoto’s uit met zijn slachtoffers, maar kwam het ook verschillende keren tot een fysieke afspraak.

“De beklaagde is totaal over de schreef gegaan”, klonk het streng in de rechtbank. “Hij heeft zonder scrupules misbruik gemaakt van zijn positie in het onderwijs en zocht dan ook nog eens slachtoffers uit die in de knoop zaten met zichzelf of een stoornis hadden. Hij viseerde zeer kwetsbare kinderen en stond niet stil bij de impact die de feiten hebben op die jongens.” De verdediging gaf het seksueel misbruik grotendeels toe en pleitte voor een straf met uitstel onder voorwaarden. “Mijn cliënt heeft schuldbesef”’, klonk het. "Ik zie niet in waarom hij geen tweede kans zou kunnen krijgen. De oplossing voor dit probleem is therapie, niet de gevangenis.”

De rechtbank had duidelijk oren naar het pleidooi van de strafpleiter en legde de voormalige schoolleraar een celstraf op van 5 jaar, gekoppeld aan een probatie-uitstel. De man moet zijn slachtoffers wel een schadevergoeding betalen en een doorgedreven therapie volgen.

Chris Verhaeghe