Dertiger actief in Halse jeugdwerking krijgt 5 jaar cel voor seksueel misbruik van kinderen

zon 31 maa

Een jonge dertiger uit Halle is veroordeeld tot 5 jaar cel voor het seksueel misbruik van twee kinderen. Eén van de slachtoffertjes was het zoontje van een Oekraïense vluchtelinge waarmee hij een goeie band had opgebouwd. “Ze was gevlucht uit de hel, met de hoop hier een beter leven te vinden. Dankzij de beklaagde is ze in een nog grotere hel terechtgekomen”, klonk het bij haar advocaat.

De beklaagde is geen onbekende in zijn thuisstad. De man werkte jarenlang als animator bij de speelpleinwerking, begeleidde verschillende sportkampen voor kinderen en werkte ook als opvoeder in een pedagogisch centrum.

In 2022 kwam de man in contact met een Oekraïense vrouw die samen met haar 4-jarige zoontje de oorlog in haar thuisland was ontvlucht. De dertiger ontpopte zich als een helpende hand, die zich ook ontfermde over het kind. Uiteindelijk bleek de man de jongen te misbruiken.

Meteen nadat de feiten aan het licht kwamen, trok hij naar een vriendin in het West-Vlaamse Menen. Ook daar stak hij de handen uit de mouwen, maar achter de rug van de vrouw werd haar 7-jarig zoontje seksueel misbruikt.

Op het proces bleek dat het openbaar ministerie vreest dat de man nog slachtoffers maakte. “Ik heb een enorm wrang gevoel bij dit dossier”, klonk het bij openbaar aanklager. “Ik weet niet of we wel alles weten en dat is zeer verontrustend.”

Tijdens het pleidooi van de verdediging bleek dat de beklaagde in zijn jeugd zelf het slachtoffer was geworden van seksueel misbruik. “Hij heeft naar zelfgenezing gezocht door voor andere kinderen te zorgen”, klonk het bij zijn advocaat. “Hij wou voor zichzelf bewijzen dat hij zelf zo niet was en dat is twaalf jaar lang goed gelopen. Mijn cliënt heeft nu vooral nood aan een behandeling.”

De rechtbank had oren naar de argumentatie van de verdediging en legde de man een celstraf van 5 jaar op, waarvan 2 jaar met uitstel onder voorwaarden. “U krijgt tijd om te bezinnen in de gevangenis”, klonk het bij de voorlezing van het vonnis. “Daarna krijgt u kansen om begeleid te worden, zodat u op een andere manier in het leven kan staan.”

De rechtbank hamerde op een residentiële psychiatrische begeleiding na zijn vrijlating, om zijn seksuele problematiek te beheerden. “Indien nodig moet er ook een ambulante begeleiding volgen. Daarenboven krijgt u ook het verbod om gedurende 20 jaar activiteiten uit te voeren waarbij minderjarigen betrokken zijn. Dat is een maatregel die de rechtbank nodig acht om de maatschappij te beschermen. Ten slotte zal u na de uitvoering van uw straf nog 5 jaar ter beschikking worden gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank, die u verder zal opvolgen.”

De dertiger moet zijn slachtoffers ook een schadevergoeding betalen. De twee misbruikte kinderen krijgen elk 1.500 euro toegekend, hun moeders moet hij de som van respectievelijk 3.000 en 5.000 euro uitkeren.