Justitiepaleis Brussel

Financieel analist voor rechter na loondiefstal van 1 miljoen euro met kredietkaart van DHL

1 maand geleden

Een voormalig financieel analist van DHL uit Opwijk riskeert 18 maanden cel met uitstel voor valsheid in geschrifte en informaticabedrog. Hij zou met een kredietkaart van zijn werkgever voor meer dan 1 miljoen euro aan privé-aankopen hebben gedaan. De loondiefstal kwam pas na drie jaar aan het licht nadat de kaart geblokkeerd werd. De man bekent de feiten, maar is het niet eens met het bedrag dat teruggevorderd wordt.

Aankopen van meer dan 75.000 euro bij Apple en iTunes, voor 85.000 euro aan vliegtuigreizen en merkkledij ter waarde van 91.000. Dat en veel meer zou de veertiger aan privé-aankopen hebben uitgegeven met een kredietkaart van zijn werk. “Zwaarwichtige feiten,” vindt de advocaat van het internationale logistiekbedrijf DHL. “Als financieel analist stond de man in voor de controle van de uitgaven. Dit is zo’n beetje het verhaal van de boswachter die stroper wordt.”

De feiten kwamen aan het licht toen de beklaagde een dagje ziek was. Daardoor zag een collega de uitgavenstaat van de kaart. Die had de Opwijkenaar drie jaar lang vervalst. De man bekent de feiten, maar betwist het bedrag van meer dan 1 miljoen euro dat DHL van hem terugeist. Hij houdt het op een bedrag van 678.000 euro. Het parket vraagt naast het terugbetalen van de gestolen bedragen een celstraf van 18 maanden met uitstel.

Het vonnis volgt op 4 september.