rechtbank.png

Hallenaar krijgt 20 jaar cel voor foltering van dakloze man

zat 3 okt 2015

Het Hof van Assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft Jérôme Billens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de foltering van Alain Platteau in Kraainem in 2013. Twee andere kregen een celstraf van 18 maanden met uitstel voor onopzettelijke doding.

Op 10 februari 2013 vond de politie in een appartement in Kraainem onderaan de trap het levenloze lichaam van Alain Platteau. Het slachtoffer, een 53-jarige man op de dool, verbleef er bij een koppel. Ook de zoon van het koppel, Hallenaar Jérôme Billens, verbleef bij het koppel.

Zwaar alcoholmisbruik in combinatie met cocaïne hebben die avond de spanningen in het gezin uit de hand doen lopen. Aanvankelijk verklaarden de verdachten dat de man van de trap was gevallen. Maar de zware verwondingen, ribbreuken en de schade aan longen en lever wezen op een zeer lange geweldpleging. Jérôme Billens kreeg nu 20 jaar cel voor foltering van de dakloze vijftiger. Zijn moeder en haar vriend hadden weliswaar geen verwondingen aangebracht maar ze hadden ook geen hulp verleend of ingeroepen. Zij kwamen er vanaf met een voorwaardelijke straf op voorwaarde dat ze nooit nog een druppel alcohol aanraken.