Voormalig burgemeester Jos Emmerechts moet zich verantwoorden voor passieve omkoping

din 15 nov 2022

Jos Emmerechts, de voormalige burgemeester van Meise, voormalig schepen Wim Verbeke en zaakvoerder Gunther Van Doorslaer van het gelijknamige plantenbedrijf zijn door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Dat bevestigt het parket van Halle-Vilvoorde. Ze moeten zich verantwoorden voor passieve omkoping. “Maar dit is écht over de top”, zeggen ze in trio. “Wij hebben niks misdaan.”  

In ruil voor een vakantieverblijf zouden Emmerechts en Verbeke vergunningen hebben toegestaan voor de uitbreiding van een zaak van Van Doorslaer. “Maar er is helemaal niks aan de hand”, zegt Gunther. “Dit gaat over een compleet uit de hand gelopen burenruzie die al vijftien jaar aansleept en met politieke afrekeningen. Bij elke aanvraag procedeerde een buur zelfs met burgerlijke partijstellingen. Het gevolg daarnvan is deze verwijzing naar correctionele rechtbank. Die betrekt er zoveel mogelijk partijen bij om schade toe te brengen." 

Eind 2018 liet toenmalig burgemeester Jos Emmerechts van Meise weten dat hij zou stoppen met politiek. Emmerechts had er toen een carrière van 24 jaar in de politiek op zitten. Samen met Emmerechts stapte ook schepen Wim Verbeke uit de politiek. De twee politici, allebei toen lid van LB+, een samenwerking tussen Open Vld en ex-CD&V'ers, zijn nu doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor passieve omkoping en misbruik van hun positie. "Komaan zeg, ik heb niks misdaan, ik kan Gunther al van mijn jeugd, mogen we dan geen pint meer drinken. Ik ben hier helemaal niet mee bezig”, zegt Wim. Jos Emmerechts: “Dit is een politieke afrekening. Dit is er over.”  

Gunther Van Doorslaer onderstreept dat het plantenbedrijf deed wat het wilde doen, 'met name ondernemen'. “Het hele college keurde de vergunning van het plantenbedrijf goed”, zegt Gunther. “Incluis de schepen van de vorige legislatuur die nu in de oppositie zit en bevoegd was voor Omgeving. Het hele college is wel hoofdelijk verantwoordelijk. Dit gaat over een zwaar uit de hand gelopen burenruzie, die politiek wordt misbruikt en waarvan twee ex-politici het slachtoffer zijn.”