dakota4.jpg

Legende keert terug naar de 15de Wing in Melsbroek

don 24 sep 2015

De militaire luchthaven van Melsbroek heeft opnieuw een Douglas DC-3, beter bekend als de C47 Dakota, in huis. Het legendarische toestel was tussen 1946 en 1976 één van de werkpaarden van de Belgische Luchtmacht. De voorbije vier jaar hebben gepensioneerde technici van de 15de Wing, leden van het historisch documentatiecentrum en leerlingen van de technische school ZAVO uit Zaventem het toestel grondig gerenoveerd.

De Dakota prijkt broederlijk naast twee andere uit dienst genomen vliegtuigtypes van de 15de Wing. En dat rakelt bij de voormalige piloten ervan veel herinneringen op. “Wij hebben er veel zendingen mee gedaan in Congo. En die waren van allerlei aard. We moesten soms landen op vliegpleinen waar geen toren was. Dus landen gebeurde zonder uitleg over de  windrichting of de weersomstandigheden”, aldus ex-piloten Gustaaf en Roger.

Dit type kon de moeilijkste omstandigheden aan. Zelfs met een kapotte oliefilter, een gat in de benzinetank en 48 kogelgaten kon het nog mensen evacueren.

Het heeft wel veel voeten in de aarde gehad om het legendarische type terug te halen naar Melsbroek. Vier jaar geleden kon de 15de Wing dit toestel in Oostende op de kop tikken. Een team van gepensioneerde medewerkers van de 15de Wing en leerlingen Vliegtuigtechnieken van de technische school ZAVO in Zaventem hebben vier jaar lang gewerkt om de Dakota te restaureren.

Vzw Dakota, de documentatiedienst van de 15de Wing, kan nu eindelijk pronken met zijn eigen Dakota. Bewonder dit stukje luchtvaarterfgoed vanavond in het nieuws op RINGtv.