erics_gambas.jpg

Opvallend: gambawekerij in Ternat

zon 23 aug 2015

Lambiekbier, grondwitloof, tafeldruiven: het zijn maar enkele van de heerlijke streekproducten uit onze regio. Binnenkort wordt dat lijstje nog wat langer met een bijzonder atypische lekkernij. In Ternat staat immers de eerste gambakwekerij van het land.

Droom in vervulling

De gambakwekerij is het levenswerk van Eric De Muylder. Hij werkt al jaren als adviseur van gambakwekerijen en voederfabrieken in onder meer Iran, China en Suriname. Maar doorheen de jaren groeide het wilde plan om meer te doen dan alleen advies te geven. Eric startte met zijn eigen kwekerij, in zijn tuin in Ternat.

Producten voor toprestaurants

De eerste lading Belgische gamba's zal Eric volgende maand op zijn eigen boerderij verkopen tegen 40 euro per kilo. Toch mikt hij niet op de particuliere consument en wil hij al helemaal niet opboksen tegen de goedkope import in de supermarkt. Hij hoopt vooral dat toprestaurants de weg naar zijn kwekerij vinden. Uit marketingonderzoek zou blijken dat die restaurants vragende partij zijn voor 'de betere scampi'.

Lekkerder dan de gamba's in de supermarkt

En dat zijn gekweekte gamba's beter zijn dan diegene die je in de supermarkt vindt, dat lijdt volgens Eric geen twijfel. Het verschil in kwaliteit zou vooral te maken hebben met zijn manier van oogsten. Of hij gelijk heeft, zal binnenkort blijken.