afschakelplan_2015.jpg

Ligt jouw gemeente in het nieuwe afschakelplan?

don 17 sep 2015

Er is een nieuwe versie van het afschakelplan. Dat treedt in werking bij een mogelijk stroomtekort. Nieuw is dat er voortaan 8 schijven zijn in plaats van 6 waarin wordt afgeschakeld. Dat moet leiden tot een betere spreiding van de hinder. De eerste gemeenten die in onze regio worden afgeschakeld zijn Asse, Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw.

Wat is een afschakelplan?

Bij een stroomtekort worden een aantal hoogspanningskosten afgeschakeld. Dat gebeurt per groep hoogspanningsposten die elk een afschakelschijf vormen. Bij schaarste wordt in principe slechts één schijf afgeschakeld. Maar die schijven vallen niet altijd samen met de gemeentegrenzen.

8 schijven in plaats van 6

Op vraag van de gemeenten en bedrijven werd het afschakelplan van vorig jaar bijgestuurd. Daarom zijn er voortaan 8 schijven in plaats van 6.  

Bij een tekort wordt eerst schijf 8 afgeschakeld en dan in dalende volgorde de andere schijven. Wanneer het tekort te groot wordt kunnen meerdere schijven betrokken worden bij de afschakeling.

Welke gemeenten in Halle-Villvoorde worden eerste uitgeschakeld?

Welke gemeenten in welke schijf zitten kan je ontdekken op de website van de federale overheidsdienst Economie. In de eerste schijf die wordt afgeschakeld, dus schijf 8, zit geen enkele gemeente uit Halle-Vilvoorde. In een tweede fase worden Asse, Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw als eerste afgeschakeld. In een derde schijf komen onder meer Grimbergen en Meise aan bod. De gemeente Affligem wordt als laatste afgeschakeld.

Opvallend is dat een deel van Overijse en Sint-Genesius-Roide in schijf 1 werd ingedeeld. Deze straten ontsnappen in principe aan het afschakelplan. Wel wordt in deze zone het licht gedoofd in geval van een plots incident dat het evenwicht van het Belgische of Europese elektriciteitsnet in gevaar zou brengen.

De stroomonderbrekingen zouden 3 uur duren en telken starten om 17u, het begin van de piekperiode qua verbruik in de winter. Een afschakeling wordt op de vooravond van een eventueel tekort aangekondigd door de ministers van Energie en Economie.

Machelen en Steenokkerzeel niet opgenomen in het afschakelplan

Nieuw is ook dat provinciehoofdsteden, stadscentra met meer dan 50.000 inwoners en gemeenten met commerciële luchthavens niet afgeschakeld worden. In onze regio ontsnappen onder meer Machelen en Steenokkerzeel aan het nieuwe afschakelplan.

Ontdek in de overzichtstabel in welke schijf uw gemeente werd ingedeeld. (bron: FOD Economie)

Klik op de kaart voor een grotere versie

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"35484","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"321","width":"610"}}]]