Lokale radio’s hekelen oneerlijke concurrentie

din 16 jun 2015

De lokale radio’s vragen aan minister van Media Sven Gatz dat de regionale reclamemarkt niet langer zou verstoord worden door Radio 2 en Nostalgie.

Ons land telt nog enkele tientallen onafhankelijke lokale radio’s. Hun belangen worden verdedigd door de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen). Onder meer Radio Victoria (Halle), Spits FM (Opwijk) en Stadsradio (Halle) maken deel uit van de VRRO.

Voor hun inkomsten zijn de lokale radio’s aangewezen op de regionale reclamemarkt. Maar die wordt volgens de VRRO al een tijdje grondig verstoord door Radio 2 en Nostalgie. Vroeger hadden nationale radio’s geen interesse in de regionale reclamemarkt. Maar omdat Radio 2 en Nostalgie nu ook hun reclameblokken ontkoppelen, zien de lokale radio’s ook heel wat inkomsten verdwijnen. Een lokale adverteerder kan nu immers gericht en betaalbaar adverteren op een nationale zender.

De VRRO vraagt daarom bevoegd minister dat de nationale omroepen zich houden aan het mediadecreet en een einde maken aan hun commerciële ontkoppelingen. Anders bestaat de kans dat ook andere commerciële stations zoals Q-music en  Joe FM zich in de toekomst gaan storten op de regionale reclamemarkt, aldus Michel Vanderfeesten van de VRRO