fietsers.png

Autovrije zondag in Halle-Vilvoorde

zat 19 sep 2015

Het is vandaag autovrije zondag in veel steden en gemeenten, ook in onze regio. In Asse, Lennik, Ternat, Vilvoorde en Eppegem moet koning auto vandaag de baan ruimen voor fietsers, voetgangers, skaters, riksja’s en sappentrappers.

De deelnemende steden en gemeenten willen met deze autovrije dag hun inwoners sensibiliseren rond de nodige klimaatinspanningen die geleverd moeten worden om klimaatsverandering tegen te gaan. Mobiliteit en onze manier van verplaatsen speelt daar een cruciale rol in.

Maar daarnaast is het ook gewoon eens fijn om het centrum van de gemeente vrij te maken voor activiteiten die er anders niet zouden kunnen plaatsvinden.

Vilvoorde

Vilvoorde maakt zijn centrum al voor de 14de keer autovrij. Nieuw dit jaar zijn de 4 riksja-taxifietsen. Je kan die via een centraal nummer contacteren en dan rijden ze je voor een prijsje rond in de autovrije zone of brengen ze je naar de rand van de zone.

Op het Rooseveltplein staan verschillende standen over het klimaatactieplan, je kan je fiets laten graveren, de promillebril uittesten of een smoothie trappen op de sappentrapper. Tussen 14u en 17u is er ook een tweedehandsfietsenmarkt.

De autovrije zondag valt hier al voor de 14de keer samen met de jeugddag. Kinderen en jongeren kunnen zich tussen 13u en 17u uitleven op go-carts, een trike-circuit, space bikes die overkop gaan en gekke fietsen. 

Asse

Ook Asse doet al voor de 14de keer mee. Op de anders zo de drukke verkeersaders hoor je vandaag geen motorgeluiden, maar wel geluiden van kermis, rommelmarkt, terrasjes en spelende kinderen. Er is kinderanimatie, een klimaatdorp, een rommelmarkt, straattheater, kermis en gocartverhuur. En je kan Asse ook eens verkennen in een paardenkoets. De brandweerkazerne op de Asphaltcosite maakt ook van de gelegenheid gebruik om een opendeurdag te organiseren.

Lennik

Voor Lennik is de autovrije zondag een primeur. Het centrum van Sint-Martens-Lennik weert tussen 10u en 18u het autoverkeer. Je kan er bij verschillende informatiestanden terecht voor tips om duurzamer te leven. Maar daarnaast is er ook ruimte voor ontspanning. Er is doorlopend kermis, straattheater, kinderanimatie, rommelmarkt. Je kan ook fietsen of wandelen naar boerderijen die deelnemen aan de Dag van de Landbouw.

Ternat

Ook in Ternat is het centrum vandaag autoluw, zodat er ruimte is voor een waaier aan activiteiten. Zo is er de Ternatse Gordel, een snoepjesrun en een open garagedag. Er zijn ook muzikale optredens van lokaal zangtalent op het Gemeenteplein.

Eppegem

In Eppegem, deelgemeente van Zemst, organiseert Jeugdhuis De Jeppe een go-kartrace door de straten van Eppegem. De straten worden autovrije gemaakt en verschillende jeugdverenigingen komen 4 uur lang zo veel mogelijk toertjes rijden. Daarnaast staan er optredens en een kubb-tornooi gepland.

Meer info: weekvandemobiliteit.be/autovrije-zondag