barbara_de_bakker_brug.jpeg

Brug over E19 in Vilvoorde wordt groene bermbrug en verbindt zo twee bossen

maa 11 dec

In Vilvoorde wordt de brug over de E19 een zogenaamde bermbrug. Dat is een brug waar alleen zachte weggebruikers én dieren welkom zijn. Het kleine ecoduct moet zo het Floordambos en het Peutiebos met elkaar verbinden.

 

Ooit waren beide bossen één groot bos. Door de brug over de E19 een make-over te geven en er gemotoriseerd te weren, wil de Vlaamse Landmaatschappij ze opnieuw met elkaar verbinden. De ene kant van de brug wordt voorbehouden voor fietsers en wandelaars, de andere kant voor dieren. De brug krijgt ook een groen jasje.

De stad Vilvoorde zag in een oproep voor de Blue Deal, het programma waarmee Vlaanderen wil ontharden, de uitgelezen kans om de brug aan te pakken. “We zagen dit echt als een opportuniteit om de twee bossen opnieuw te verbinden. Bovendien is het een mooi onthardingsproject.” Op de hellingen van de bermbrug wordt beplanting aangebracht en een stuk asfalt van 8.000 vierkante meter aan de Ravaarstraat wordt groen. Aan de voet van de brug wordt het vroegere maaiveld in ere hersteld. De werken beginnen volgend jaar en zullen een jaar duren.