borstenboom_zonienwoud.jpg

Boswachters zoeken in het Zoniënwoud naar eeuwenoude ‘borstenboom’

woe 24 mei

Sinds enkele weken zijn boswachters in het Zoniënwoud in Hoeilaart op zoek naar de borstenboom. Het zou gaan om een eik met - naar het schijnt - wulpse vormen. Boswachters ontdekten hem onlangs in een boek met kaarten uit 1740. Als de boom nog bestaat, zou hij dus honderden jaren oud zijn. Tijdens de archeologiedagen van komend weekend kan iedereen die dat wil mee zoeken tijdens een wandeling.

In het regiokantoor Groenendaal in Hoeilaart ontdekten boswachters onlangs een eeuwenoud kaartenboek boordevol kaarten van het Zoniënwoud. “De kaarten zijn gebaseerd op nog veel oudere kaarten”, zegt boswachter Tijl Schelfout. “De Ring rond Brussel of de spoorweg zie je er nog niet opstaan, maar bijvoorbeeld wel de vijvers van Hoeilaart en het kasteel van Groenendaal. Er zijn ook enkele plekken op de kaarten te zien waarvan we het bestaan nog niet afwisten.”

Zo tonen de kaarten een plek waar een galg moet hebben gestaan en een verdwenen waterplas. De kaarten spreken ook van een borstenboom. “Lang dacht ik dat het om een fabeltje ging, maar ik ben de boom nu al twee keer in het boek tegengekomen”, gaat Schelfout verder. “Het moet een boom zijn met uitzonderlijke vergroeiingen. Die verschijnen pas bij bomen die honderden jaren oud zijn. De boom kan dus zeker 700 jaar oud zijn.”

Tijdens de Archeologiedagen het komende weekend kan je in het Zoniënwoud een wandeling maken doorheen het gebied waar de boom gesitueerd wordt. Zo kan je zelf meezoeken naar het mysterie van de borstenboom.