windmolen2.jpg

Bouw 5 windturbines gestart aan kanaal in Beersel en Leeuw

don 8 okt 2015

In Lot (Beersel) en Sint-Pieters-Leeuw zijn de werkzaamheden gestart voor de bouw van een nieuw windturbinepark aan het kanaal Brussel-Charleroi. Daar zullen in totaal 5 windturbines rechtgetrokken worden. De realisatie van het windturbinepark is in handen van Ecopower en WE-Power, dat is de groene stroomproducent van de Colruyt-groep. 

Wie langs het kanaal Brussel-Charleroi woont zal het al opgemerkt worden: regelmatig worden er indrukwekkende gondels, wieken en hoogspanningstransformatoren aangevoerd. De bestemming: het industrieterrein in Lot. Daar werd intussen al 1 windmolen rechtgetrokken. Als de weersomstandigheden meezitten krijgt die deze week het gezelschap van een tweede turbine van Colruyt. Die zullen de vestigingen van het distributiebedrijf langs het kanaal van stroom voorzien.

Aansluitend worden er 3 windmolens rechtgetrokken aan het kanaal Brussel-Charleroi. Twee ervan komen in Lot te staan, de derde komt op het grondgebied van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Eén van deze 3 turbines wordt ook gebouwd door Colruyt. De andere zijn voor rekening van Ecopower. Deze stroomleverancier werkt met middelen van verschillende investeerders om de turbines te realiseren. Ook particulieren kunnen in het project investeren en stroom afnemen van de windturbines dankzij het coöperatieve model van Ecopower.  

De windturbines zullen zo’n 146 m hoog zijn en zullen zo’n 4.000 gezinnen van stroom voorzien. In de woonwijk Witte Roos was er jarenlang fel protest tegen de komst van de turbines. Veel bewoners dienden bezwaren in en uiteindelijk werden de plannen hier en daar wat bijgestuurd.