maansverduistering2.jpg

Grote belangstelling voor maansverduistering bij MIRA Grimbergen

maa 28 sep 2015

De maansverduistering lokte vanmorgen heel wat volk naar de Volksterrenwacht MIRA in Grimbergen. Tekst en uitleg kregen de bezoekers onder meer van weerman Frank Deboosere uit Meise.  

De maansverduistering begon om 2u11. Het hoogtepunt was tussen 4u11 en 5u24 toen de maan donkerrood kleurde. Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan. De maan kleurt daarbij rood omdat het zonlicht door de aarde wordt tegen gehouden. Het licht gaat wel langs de aarde en wordt door de dampkring afgebogen naar de maan. En omdat rood licht het best wordt afgebogen kleurt de maan rood bij een verduistering. “Populaire media proberen indruk te maken met de term ‘bloedmaan’. Dat klinkt sensationeel. Al eeuwen spreken we over een maansverduistering of maaneclips. Dus we kunnen het beter bij die woorden houden”, aldus Deboosere op zijn website.

Maar vannacht leek de maan ook een beetje groter dan anders. “Dit is het gevolg van het feit dat de maan op haar dichtst mogelijke punt bij de aarde staat. En daarvoor hebben astrologen de term ‘supermaan’ bedacht. Maar echt veel zullen we daar niet van merken want het verschil met de andere volle manen is klein. Ook de extra lichtkracht die een kortere afstand met zich brengt, is niet waarneembaar met het blote oog”, aldus Deboosere.   

Een illustratie van de supermaan ontdek je in dit filmpje van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA.

 

Naar aanleiding van de maansverduistering opende de volksterrenwacht MIRA in Grimbergen de deuren. En dat lokte heel wat nieuwsgierigen. De volgende keer dat beide fenomenen samenvallen is in 2033.