ganzen.jpg

Grote populatie ganzen veroorzaakt overlast in Plantentuin Meise

din 22 sep 2015

De Plantentuin van Meise zoekt naar een manier om de grote populatie ganzen in het park te verminderen. 

Net zoals op andere plekken in onze regio brengen de ganzen in de Plantentuin heel wat hinder met zich mee. Op de drukste momenten zijn ze met meer dan 200. “Bezoekers klagen vaak over de uitwerpselen op de paden. En ze vreten ook aan de jonge plantjes. En planten zijn natuurlijk onze corebusiness”, zegt Koen Es van de Plantentuin. Maar de beesten vervuilen ook de gazons en het vijverwater.

Ganzen die overlast veroorzaken, het is een bekend fenomeen in onze regio. Eerder kregen de gemeenten Vilvoorde, Zaventem, Overijse en Hoeilaart af te rekenen met een ganzeninvasie. “Het gaat over de grauwe gans, de Canadese gans en de Nijlgans. Dat zijn populaties die overal enorm aangroeien. Die dieren trekken ook niet meer weg in de winter. En als ze samentroepen waar ze zich veilig en rustig voelen, kunnen ze na verloop van tijd overlast veroorzaken”, aldus Es.

De Plantentuin wil niet alle dieren uit het park, maar zoekt samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek wel naar een manier om het aantal ganzen te verminderen. In Hoeilaart werden in het begin van de zomer zo'n 200 ganzen vergast. Daar kwam toen veel kritiek op.