Intergemeentelijke recyclageparken een succes: "Goedkoper voor de gemeenten, voordeliger voor de inwoners"

zat 16 dec

De samenwerking tussen de gemeenten Lennik, Roosdaal en Ternat rond intergemeentelijke recyclageparken, is een succes. Sinds begin dit jaar kunnen inwoners van die gemeenten kiezen of ze naar het park in Roosdaal en of dat in Ternat gaan. Daarvoor werden de openingsuren uitgebreid. Volgens de gemeenten en afvalintercommunale Intradura vinden mensen nu makkelijker de weg stijgt de bezettingsgraad op sommige dagen met bijna 20 procent.

Door de samenwerking kan je nu 6 dagen op 7 op een recyclagepark terecht. Bovendien kan je voor het dichtstbijzijnde recyclagepark bij je woonplaats kiezen. 9% vindt de weg naar een ander recyclagepark dan dat van hun eigen gemeente, zij kozen voor een recyclagepark dichter in de buurt. “Bij het in kaart brengen van de bezettingsgraad van het recyclagepark voor de intergemeentelijke samenwerking, bleek deze gemiddeld nog geen 50% te bedragen. “Als gemeente drong zich deze optimalisatie op, en dat bleek een goede zet: de bezettingsgraad steeg met 19% op sommige dagen door deze samenwerking”, zegt schepen van Leefmilieu Johan Linthout van Roosdaal.

Naast de ruimere dienstverlening voor de inwoner levert deze samenwerking een goedkopere uitbating op. “Een hogere kostenefficiëntie, het zou van slecht bestuur getuigd hebben om dit niet te doen. En de analyse toont nu onomstotelijk aan dat dit een goede beslissing was”, aldus schepen Geert De Feyter van Ternat. “De intergemeentelijke samenwerking werd door de drie gemeenten dan ook als positief geëvalueerd en een project waar we blijven voor gaan. De Lennikenaren kunnen nu terecht in het dichtstbijzijnde recyclagepark naar keuze. Een dienstverlening die we als gemeente graag aanbieden”, besluit burgemeester van Lennik Irina De Knop.