Wielertoeristen
© Beeld ter illustratie

Daar zijn de wielertoeristen weer: wat zeggen de verkeersregels?

maa 13 mei

Met de zomer in aantocht en de vele wielertoeristen die onze regio dan doorkuisen, leggen we ons oor te luister bij de politie om de verkeersregels voor fietsen in groep op te frissen. Dit weekend zagen leden van wielerclub Feryn een dodelijk ongeval met één van hun metgezellen gebeuren. De club uit Kapelle-Op-den-Bos krijgt daarvoor psychologische begeleiding en benadrukt dat ze veel belang hecht aan veiligheid en zich aan de verkeersregels houdt. Het ongeval van zondag blijkt dan ook een tragisch ongeval te zijn.

Met dit mooie weer komen de fietsen weer van de haak, spoelen we drinkbussen uit en smeren we de kettingen. Elk weekend zie je wielertoeristen onze regio trotseren. Een fietshelm dragen, is evident. Maar wat zijn de andere regels?

“Het verkeersreglement maakt een onderscheid tussen een grote en een kleine groep wielrenners,” steekt korpschef Alain Meerts van politiezone KLM van wal. “Een kleine groep wielrenners bestaat uit maximaal 14 renners. Zij moeten zich aan de gewone verkeersregels houden: op het fietspad rijden, maximaal met twee naast elkaar en er rekening mee houden dat kruisend verkeer niet gehinderd wordt.”

Grotere groepen wielertoeristen moeten niet op het fietspad rijden. “Maar je mag maximaal met twee naast elkaar fietsen op de rijweg. Je moet ook in groep blijven rijden en niet dicht op elkaar,” vervolgt Meerts. “Je kan je wielergroep ook laten begeleiden door een wegkapitein en een volgwagen.”

Wegkapitein en volgwagen

Meerts legt uit dat bepaalde verenigingen over specifiek materieel beschikken: “een armband voor de wegkapitein en een C1-bord. Daarmee mogen de kapiteins net zoals gemachtigde opzichters het verkeer op bepaalde kruispunten tegenhouden.” Ook kunnen voertuigen de pelotons begeleiden. “Die hebben een groot verkeersbord A51 met een uitroepteken. Ze bevinden zich meestal achteraan de groep. Ook dat is een signaal naar andere weggebruikers toe om aan te geven dat er een grote groep fietsers op de weg rijdt.”

Bekijk de hele uitleg van Alain Meerts in ons nieuws.