Hoeilaart organiseert zelf busvervoer: “De Lijn reageert niet op noodkreten van inwoners”

vrij 23 feb

De gemeente Hoeilaart gaat zelf tijdelijk shuttlebussen inleggen tussen het station Groenendaal en de wijken Sloesveld en Tentrappen. Die voelen zich sinds de vernieuwde dienstregeling van De Lijn afgesloten van de buitenwereld, omdat lijnen er een stuk minder frequent rijden. “De vervoersmaatschappij reageert niet op de noodkreten van onze inwoners, dus doen we het gewoon maar zelf" zegt burgemeester Tim Vandenput.

Meer bussen op drukke hoofdwegen, minder in afgelegen wijken met weinig passagiers: dat is het nieuwe vervoersplan dat De Lijn begin dit jaar invoerde in een notendop. Door de gewijzigde dienstregeling worden bepaalde wijken in Hoeilaart minder bediend. “Daarom zorgen we vanuit de gemeente zelf voor busvervoer. We doen dat zolang De Lijn met extra voorstellen komt”, zegt burgemeester Tim Vandenput. “Tijdens weekdagen zal tussen 16u en 18u30 een shuttlebus rijden tussen het station Groenendaal en de wijken Sloesveld en Tentrappen. Want na twee maanden zijn de pijnpunten duidelijk. Na 14u30 kunnen inwoners vanuit het gemeentecentrum niet meer richting de wijken pendelen, leerlingen hebben na hun schooldag geen bus meer en de bussen die vanuit Leuven komen zitten overvol. Leerlingen hebben zelfs geen staanplaats meer.”

Hoeilaart vroeg De Lijn al om de dienstregeling aan te passen, maar de huidige voorstellen van de vervoersmaatschappij vindt Hoeilaart ontoereikend. “Het is wachten op vervoer op maat dat ten vroegste in januari 2025 beschikbaar zal zijn voor Hoeilaart”, zegt Vandenput. “Daarom organiseren we zelf het busvervoer. Er zal een busmaatschappij vastgelegd worden die zo snel mogelijk kan starten en het volledige jaar de dienstverlening kan verzorgen. De ritten zullen gratis zijn voor de inwoners en er zal geteld worden hoeveel mensen gebruik maken van de shuttlebus. Op die manier kunnen we aanpassen waar nodig. Vanaf april zou de shuttlebus moeten rijden.”

Om medische redenen mag ik niet meer met de wagen rijden, dus blijft alleen de bus over. Dat is nu een pak moeilijker. ’s Zondags, wanneer er heel wat activiteiten zijn, rijdt de bus al helemaal niet. Dan zitten we gevangen thuis.

- Guy Delsaert, inwoner Soesveldwijk

In een reactie laat De Lijn weten verrast te zijn door het initiatief van de gemeente Hoeilaart. "We hebben op 9 februari nog rond de tafel gezeten met de gemeente. Hoeilaart zou over het onderhoud nog terugkoppelen, maar dat is helaas niet gebeurd. Dat vinden we bizar", zegt Frederik Wittock, woordvoerder van De Lijn. "We houden de dialoog open. Wij denken dat we in de volgende weken hier gezamenlijk nog rond de tafel zullen gaan zitten en gaan proberen om terug de oplossingen gezamenlijk en structureel uit te werken."