Jeroen Michiels uit Elewijt

Inwoners Elewijt klagen 'schijnparticipatie' aan: "We luisteren wel naar de inwoners," reageert burgemeester

maa 15 apr

In Elewijt, een deelgemeente van Zemst, zijn buurtbewoners een petitie gestart om de “naar eigen zeggen” schijnparticipatie van de gemeente aan te klagen. De buurtbewoners zijn boos nadat een rondvraag van de gemeente over sluipverkeer in de Waversebaan uitmondde in een andere oplossing dan de mogelijkheden waar ze op konden reageren.

De Waversebaan in Zemst is vaak het slachtoffer van overdreven snelheid en sluipverkeer. Buurtbewoners trokken aan de alarmbel bij de gemeente. Het bestuur organiseert een bevraging bij de bewoners rond mogelijke oplossingen. Daarin werden drie pistes naar voren geschoven: een knip met paaltjes, een zone 30 of de situatie laten zoals ze is. Maar uiteindelijk geeft Zemst geen gevolg aan één van deze mogelijkheden en wordt er voor nog een andere oplossing gekozen.

“Wij merken dat niet iedereen in de straat het eens was over een mogelijke oplossing,” argumenteert burgemeester Veerle Geerinckx. “De meningen waren echt verdeeld en daarom vonden we het niet opportuun om bijvoorbeeld zomaar een knip met paaltjes te leggen.” Maar de buurtbewoners voelen zich koud gepakt. “De gemeente blijkt gewoon haar goesting te doen,” zegt buurtbewoner Jeroen Michiels. Daarom lanceert hij samen met anderen een petitie.

“Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd. We zullen onze mening niet zomaar veranderen, maar blijven wel luisteren naar de inwoners,” vervolgt burgemeester Geerinckx. “We moeten durven te zeggen dat daar inderdaad een probleem is rond sluipverkeer, maar dat is op meerdere plekken in de gemeente het geval. En ook dat moeten de mensen begrijpen.”