Londerzeel pakt gescheurde betonplaatstraten aan

din 27 feb

De gemeente Londerzeel zal stukgereden betonplaten niet meer systematisch vervangen, maar integraal inzetten op het vervangen van hele betonplaatstraten door er asfalt aan te leggen. Het eerste concrete project wordt nu uitgevoerd in de Steenhuffelstraat en de Hoefsmidstraat.

Met de heraanleg van de Steenhuffelstraat en de Hoefsmidstraat, is een eerste project goedgekeurd voor de nieuwe aanpak van betonplaatstraten die in Londerzeel in slechte staat zijn. “Losliggende betonplaten resulteren in lawaai- en trillingshinder voor de aangelanden”, zegt burgemeester Conny Moons. “Daarom zal een aannemer het beton er uitbreken en vervangen door een nieuwe asfaltweg. Zo zal er meer rijcomfort en minder geluidshinder zijn voor de omwonenden.”

Kostprijs van de werken: bijna 510.000 euro. Veel geld, beseft ook de gemeente. “Maar nu zijn alle straten in kaart gebracht en in plaats van betonplaten te vervangen -wat ook al heel duur is- zullen we hele straten in asfalt heraanleggen. Daarvoor krijgen we overigens subsidies van de Vlaamse overheid. Daardoor is er nu een buffer.”

Oppositiepartij N-VA kaart de kwestie van de ‘gescheurde betonplaatstraten’ inmiddels opnieuw aan. “Zeker twintig straten in Londerzeel zijn nog uitgerust met betonplaten, die op heel wat plaatsen in slechte staat zijn”, zegt Nadia Sminate. “Zowel voor de verkeersveiligheid, als voor de rust van de bewoners van deze straten, moet er dus wat gebeuren. De straten enkel lokaal herstellen, biedt geen oplossing op lange termijn en de straat zou er bovendien uitzien als een lappendeken vol met opvulsels.”