Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

“Dit was oorlogsgebied”, getuigen brandweerlui op RINGtv

“Dit was oorlogsgebied”, getuigen brandweerlui op RINGtv

Wat we gisteren zagen, vergeten we nooit meer. Dat zeggen vier brandweermannen van de zone Vlaams-Brabant West die een kwartier na de bomaanslagen op de luchthaven ter plaatse waren. Ook zij proberen de vreselijke taferelen die ze gisteren gezien hebben, een plek te geven.

Hoewel deze mensen opgeleid zijn om in de moeilijkste omstandigheden te werken, was het gisteren snel duidelijk dat het geen gewone werkdag zou worden. "Maar ondanks het drama dat zich net had afgespeeld, hing er haast een serene sfeer", aldus de getuigenis van enkele brandweermannen in het nieuws op RINGtv. “Er werd door de gewonden bijna niet geschreeuwd of geroepen. Het was echt kalm ondanks het grote aantal doden en zwaargewonden. De gewonden die er erg aan toe waren probeerden we te verplaatsen met alles wat we vonden: van bagagekarretjes tot bureaustoelen. En zo zijn we beginnen triëren”, vertelt Dirk Meys, korporaal bij de brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Gevaar voor eigen leven

De brandweermannen gingen onmiddellijk aan de slag ook al was het gevaar nog niet geweken. “Die eerste minuten weet je niet of er nog schutters of explosieven zijn. Elke hulpverlener is daar ingezet geweest met gevaar voor eigen leven. We zijn uiteraard goed voorbereid en weten hoe we in de chaos zo snel mogelijk orde moeten scheppen. Maar deze situatie was toch anders. Dit was oorlogsgebied”, getuigt korporaal Dirk Meys.  .

Bij hun aankomst later in de kazerne werden de brandweerlui opgevangen. “Dat is heel belangrijk, omdat ook zij de gruwelijke beelden een plaats moeten kunnen geven”, aldus kapitein Mattias Detobel. Het hele verhaal straks in het nieuws op RINGtv.