Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

120 plaatsen tekort in Assese scholen

120 plaatsen tekort in Assese scholen

120 kinderen hebben voorlopig geen plaats gevonden in één van de Assese scholen voor het schooljaar 2015-2016. “Vooral in Zellik en Relegem is er een groot probleem”, zegt Johan De Rop van N-VA.

De gemeente Asse lanceerde voor volgend schooljaar een centraal aanmeldingsregister waar ouders hun kinderen elektronisch kunnen inschrijven. Dit om kampeertoestanden tijdens de inschrijvingsdagen te voorkomen.

Uit de cijfers die N-VA kon inkijken blijkt nu dat er 120 kinderen geen plaats hebben gevonden. Van de kinderen die geboren zijn in 2013 hebben er 54 geen plaats gevonden. Van de kinderen die geboren zijn in 2012 zijn er nog 26 kleuters op zoek naar school. Dit zijn de geboortejaren die het instapklasje van de kleuterschool moeten bevolken. “De vraag is dus groter dan het aanbod. De problemen situeren zich voornamelijk in Zellik en Relegem. Daar zijn 64 plaatsen te kort”, verduidelijkt Johan De Rop van N-VA.

De oppositiepartij kaartte het probleem aan tijdens de jongste gemeenteraad. Volgens de meerderheid staan er een aantal bouwprojecten in de steigers. Bovendien kunnen er niet zomaar leeropdrachten bij gecreëerd worden omdat het aantal lesuren wordt toegekend op basis van het aantal leerlingen van het schooljaar voordien. Maar voor de N-VA is dit een onzinnige discussie en zullen de bouwprojecten bovendien nooit tijdig klaar geraken om het tekort voor volgend schooljaar al op te vangen. “Het gemeentebestuur moet dus sneller investeren om het aantal klassen en het aantal plaatsen te verhogen”, aldus De Rop.

Intussen is er ook overleg gepland tussen het vrij onderwijs, het gemeenschapsonderwijs en het gemeentelijk onderwijs om een oplossing uit te werken voor het plaatstekort.