Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Aantal inbraken fors gedaald door coronacrisis

Aantal inbraken fors gedaald door coronacrisis

Het aantal inbraken in onze regio is door de coronacrisis fors gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Het Nieuwsblad opvroeg bij verschillende politiezones in de regio. De politie merkte wel op dat daderbendes hun werkterrein verlegden naar de computer. Zo merkte de politiezone Kastze een hoger aantal aangiftes van cybercriminaliteit.

Het Nieuwsblad vroeg de inbraakcijfers op van de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Zaventem, Vilvoorde, Machelen, Dilbeek, Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel. In de 11 gemeenten werden de voorbije twee maanden 119 inbraakpogingen gemeld. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 280.

De politie heeft verschillende verklaringen voor die forse daling, uiteraard allemaal gelinkt aan de lockdown. Doordat iedereen thuis was, was er veel meer sociale controle. Bovendien viel het verkeer in het land een paar weken zo goed als stil. Daarin vallen rondtrekkende dadergroepen veel meer op. Daarbovenop waren er nog eens heel wat controles op niet-essentiële verplaatsingen.

De politie merkt dat de inbraken die gepleegd werden, vooral het werk zijn van lokale veelplegers. De rondtrekkende daderbendes hebben hun werkterrein verlegd naar onder meer cybercriminaliteit.