Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Aantal werkzoekenden het laagst in 15 jaar tijd

Aantal werkzoekenden het laagst in 15 jaar tijd

Eind december telde Halle-Vilvoorde 14.647 werkzoekenden. Dat blijkt uit cijfers van VDAB. Het is van midden 2008 geleden dat dat er zo weinig waren. Opvallend genoeg heeft de coronacrisis volgens VDAB daar veel mee te maken. Zo is er veel vraag naar personeel in de horeca, ICT-sector en bij pakjesdiensten.

Halle-Vilvoorde telde eind vorig jaar iets minder dan 15.000 werkzoekenden. Dat is 16% minder dan het jaar voordien. Het is van vlak voor de krediet- en bankencrisis in 2008 geleden dat dat er zo weinig waren. Anderzijds ziet VDAB ook een stijging van het aantal openstaande vacatures. "Het aantal openstaande vacatures is enorm hoog, namelijk 87% meer dan vorig jaar", zegt arbeidsmarktadviseur Jemima Bidee. "Tegenover een niet-coronaperiode zien we een toename van 22%. Dat betekent dat de krapte op de arbeidsmarkt meer dan ooit terug is."

Na een periode van crisis is er nu dus weer  een ongeziene bloei op de arbeidsmarkt. Veel mensen vonden een job in coronagerelateerde sectoren. Bijvoorbeeld in de horeca staan na de lockdowns veel vacatures open.“We zien dat door de coronacrisis veel mensen hun job in de horeca in hebben geruild voor een andere job en niet meer teruggekeerd zijn”, aldus Bidee. “Nu de horeca opnieuw open mag, moeten die jobs dus ingevuld worden. Ook zien we een toename in transport, logistiek en de post waar bijvoorbeeld een toename is in het aantal gevraagde magazijnmedewerkers."

Met de luchthaven van Zaventem in de buurt telt onze regio bovendien heel wat logistieke bedrijven. Mede daardoor heeft Halle-Vilvoorde het minst aantal werkzoekenden sinds 2008. Desondanks ziet VDAB zeker nog uitdagingen voor het komende jaar. “De daling is minder uitgesproken voor meer kwetsbare profielen: mensen die langdurig werkloos zijn of het Nederlands onvoldoende machtig zijn. Het komende jaar blijft VDAB zich dan ook inzetten om hun competenties te versterken”, besluit Bidee.