Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Almaar meer scholen schrijven in via aanmeldingssysteem

Almaar meer scholen schrijven in via aanmeldingssysteem

Leerlingen die volgend schooljaar naar een middelbare school in Vlaams-Brabant willen, kunnen zich vanaf eind maart inschrijven via een digitaal aanmeldingssysteem. Daardoor zal elk kind evenveel kans hebben om de school van zijn of haar eerste keuze terecht te komen. Dit jaar nemen 78 scholen uit Vlaams-Brabant en Mechelen deel aan het aanmeldingssysteem. Dat zijn er twaalf meer dan vorig jaar.

Kamperen aan de schoolpoort moet verleden tijd zijn. Het platform aanmelden.school wil daar mee voor zorgen. Inschrijven moet vlotter en meer democratisch. “Het is een eerlijk systeem,” aldus Griet De Kimpe, coördinerend directeur van de Scholengemeenschap Dilbeek-Ternat. Het platform kent een opmars, almaar meer scholen zien er de voordelen van in.

Tussen eind maart en eind april kunnen leerlingen zich aanmelden. Het precieze moment waarop je dat doet, speelt geen rol bij de uiteindelijke toekenning. Die gebeurt via een lotingsysteem. Wel is het belangrijk om meerdere scholen aan te duiden, daardoor heb je meer kans om een school toegewezen te krijgen. De afstand van je woonplaats tot de school is geen criterium voor de toewijzing.