Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Asse heeft grootse plannen met kunstencampus

Asse heeft grootse plannen met kunstencampus

Een tijdje geleden kocht Asse de site op de hoek van de Weversstraat en de Spiegelstraat voor ruim 1,6 miljoen euro van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Op termijn wil de gemeente hier een grote kunstencampus neerplanten. Het gebouw moet er in 2023 staan.

In de kunstencampus moet de Kunstenacademie August De Boek een nieuw onderkomen krijgen. Verder komt er een zaal waar verenigingen etentjes kunnen geven en een ondergrondse parking. Op die manier wil de gemeente Asse een kunstensite creëren in het dorpscentrum. Die moet naast het CC Asse ook de dienst cultuur en evenementen, de bibliotheek, het vergadercomplex Oud Gasthuis en het erfgoedmuseum bevatten. Ook de Harmonie Sint-Cecilia, de podiumverenigingen en het Hopduvelcomité worden er gehuisvest. 

Het gebouw waar vandaag 't Spiegeltje is gevestigd, blijft overeind. "Andere leegstaande gebouwen, zoals het voormalige kinderdagverblijf en het gebouw van het CLB gaan tegen de vlakte", zegt schepen van Cultuur Geert Heyvaert (CD&V). "Voorlopig geven we de Zwartzusterkapel nog geen nieuwe specifieke functie. Dat zou het dossier sterk vertragen en de nood aan nieuwe gebouwen voor de kunstenacademie is bijzonder hoog."

Asse wil de Zwartzusterkapel op termijn wel grondig renoveren en er een nieuwe bestemming aan geven. Die herbestemming moet passen binnen de kunstensite waar de kapel deel van zal uitmaken.