Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Beslissingsbevoegdheid Lenniks schepencollege wordt beperkt door oppositie

Beslissingsbevoegdheid Lenniks schepencollege wordt beperkt door oppositie

De beslissingsbevoegdheid van het Lenniks schepencollege wordt door de oppositie aan banden gelegd. Zo werd het bedrag waarmee het college aankopen kan doen zonder een gemeenteraadsbeslissing verminderd tot 5.000 euro. 

Het vorige gemeentebestuur in Lennik had een deel van de bevoegdheden overgedragen aan het schepencollege. Het college kon op die manier op een efficiëntere manier de gemeente besturen. Daardoor kon het college over grotere aankopen of werkzaamheden autonoom beslissingen nemen zonder tussenkomst van de gemeenteraad. Maar volgens de oppositie liggen de kaarten nu anders. Door het feit dat Kelly Van Vlaenderen en schepen Van Ginderdeuren de meerderheid verlaten hebben is er volgens Kristien Van Vaerenbergh van N.VA-LENNIK Kwadraat geen meerderheid meer. En dus wil de oppositie de beslissingsbevoegdheid van het schepencollege beperken. Daarom stelde de oppositie voor om alle uitgaven vanaf 5.000 euro over te hevelen naar de gemeenteraad. Een maatregel die eerder ook al in buurgemeente Pepingen werd goedgekeurd, ook daar is het gemeentebestuur zijn meerderheid kwijtgespeeld. Het voorstel in Lennik werd goedgekeurd dankzij een wisselmeerderheid met Van Ginderdeuren en Van Vlaenderen.

Dit gehakketak is nefast voor de burger

Burgemeester De Knop reageerde na afloop verbolgen. “De burger zal hiervan de gevolgen moeten dragen en dat is uw verantwoordelijkheid. Als we binnenkort toestanden meemaken zoals in Denderleeuw is dat uw verantwoordelijkheid. Het schepencollege komt in ieder geval elke week samen. De gemeenteraad zal dus moeten volgen. Dit gehakketak is nefast voor de burger”, aldus De Knop. De burgemeester zal ook naar de gouverneur stappen om zich te laten adviseren.